بیماری کشنده تازه؛ قارچ سیاه چیست؟
همهگیری کرونا در هند بیداد میکند و همزمان بیماری مرگبار دیگری شایع شده که قبلا نادر بود. هزاران نفر از مبتلایان یا بهبودیافتگان کووید درگیر عفونت “قارچ سیاه” شدهاند و بیمارستانها بخش ویژه اپیدمی دایرکردهاند.
فتههاست که هند به ورطه موجی از ابتلا فزاینده به کرونا غلطیده و حال عفونت قارچی موکورمایکوز به بحران اضافه شده است. عارضهای که بیماران و بهبودیافتگان کرونا را نشانه میرود، با دردهای شدید همراه است و غالبا کشنده.
قارچ سیاه در واقع یک بیماری نادر است ولی در خلال همهگیری کرونا در هند، بسیاری از ایالات هند از شیوع آن خبر میدهند. در شهرهایی چون دهلینو، بیمارستانها برای مبتلایان، بخشهای ویژه دایر کردهاند.
قارچ سیاه چیست؟
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای عفونی آمریکا (CDC) میگوید قارچ سیاه در کپک و مواد آلی پوسیده در خاک وجود دارد و از طریق استنشاق یا بریدگی و زخمهای پوستی وارد بدن انسان میشود و روی سینوسها تاثیر میگذارد.
یک علت ابتلای بیماران یا بهبودیافتگان کرونا میتواند این باشد که قارچ از طریق مرطوب کنندهها و یا دستگاههای اکسیژن حاوی آب آلوده به بیماران منتقل شده باشد.
عفونت اما از طریق فرد به فرد قابل سرایت نیست. علت نامگذاری نیز آن است که لکه سیاهی بینی بیماران را فرا میگیرد.
دامنه خطر چقدر است؟
عفونت قارچی بسیار تهاجمی است و باید به سرعت مداوا شود. مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای عفونی آمریکا، نرخ مرگ و میر ابتلا به این عفونت را ۵۴درصد اعلام کرده که رقمی هشدار دهنده است.
پزشکان باید بافتهای مرده ناشی از عفونت را به سرعت از بدن بیمار جدا کنند. در برخی موارد لازم است بخشی از صورت بیمار برداشته شود تا قارچ به مغز نفوذ نکند. گاه عفونت در حدی پیشروی میکند که پزشکان ناچار میشوند چشمهای بیمار را تخلیه کنند.
مبتلایان در صورت عدم مداوا ظرف چند روز جان میسپارند.
به طور معمول، سیستم ایمنی بدن افراد، عفونت قارچی را دفع میکند اما کسانی که به دلیل بیماریهای زمینهای، دیابت، سرطان یا پیوند عضو، بدن ضعیفی دارند، بیشتر در معرض این بیماری هستند و در صورت ابتلا نیز خطر جانی آنها را تهدید میکند.