متا از ابررایانه جدیدی با هوش مصنوعی رونمایی کرد که قرار است سریعترین ابررایانه جهان باشد
متا از SuperCluster تحقیقاتی هوش مصنوعی (RSC) رونمایی کرد، ابررایانه جدیدی که یکی از سریع ترین ها در جهان است و تا پایان سال با قدرت محاسباتی در مقیاس اگزا، رتبه اول را خواهد داشت.
شرکتی که قبلاً به نام فیسبوک شناخته میشد، چند سالی است که در حوزه هوش مصنوعی نقش بسزایی بازی می کند و فهمیدن دلیل آن کار سختی نیست. این ابر غول فناوری از طریق پلتفرم هایی مانند فیسبوک، اینستاگرام و واتساپ و … مجموعه دادههای بسیار بیشتری از آنچه که هر انسان زمینی بتواند پردازش کند تولید میکند.
RSC متا با استفاده از این دادهها و قدرت محاسباتی عظیم برای آموزش الگوریتمهای هوش مصنوعی برای تشخیص بهتر اشیاء در تصاویر و کلمات گفتاری در صدا، ترجمه سریع بین زبانها، و شناسایی محتوای مضر و اطلاعات نادرست که نباید در شبکههای اجتماعی باشد، انجام میشود. و البته، احتمالاً در نهایت به متاورس قدرت بزرگ در دنیا خواهد داد.
در شکل فعلی، این ابررایانه از 6080 پردازنده گرافیکی Nvidia A100 تشکیل شده است که از طریق یک شبکه Quantum InfiniBand که می تواند داده ها را با سرعت 200 گیگابیت در ثانیه انتقال دهد، به هم متصل شده اند. از نظر فضای ذخیرهسازی، این سیستم دارای 175 پتابایت (PB) فضای ذخیرهسازی انبوه، 46 PB حافظه کش و 10 PB دیگر حافظه NFS است.برای یادآوری، یک پتابایت برابر با یک میلیون گیگابایت است.
در آزمایشهای معیار، RSC توانست مدلهای پردازش زبان طبیعی را سه برابر سریعتر از ابرکامپیوتر هوش مصنوعی قبلی متا آموزش دهد و در کارهای بینایی کامپیوتری ۲۰ برابر سریعتر بود.
مهمتر از همه، متا می گوید که RSC تعدادی تدابیر امنیتی و حفظ حریم خصوصی دارد. برای مثال، به طور کلی به اینترنت متصل نیست، و داده ها فقط از مراکز داده خود شرکت وارد می شوند. این داده ها در تمام طول سیستم رمزگذاری می شوند و تنها زمانی رمزگشایی می شوند که قرار است برای آموزش مدل ها استفاده شوند.
این پروژه بلندپروازه که به تازگی شروع شده است. تا اواسط سال 2022، RSC با 10000 پردازنده گرافیکی بیشتر ارتقا خواهد یافت، یک شبکه سریعتر که می تواند 16 ترابایت داده در ثانیه ارائه دهد و مجموعاً 1 اگزابایت فضای ذخیره سازی را در خود جای دهد – یعنی 1000 PB.
در حال حاضر برترین ابررایانه جهان رایانه ژاپنی “Fugaku” است. اما نمیتوان این دو رایانه را مقایسه کرد زیرا ابررایانه متا هنوز به طور کامل عملیاتی نشده و این دو آزمایشهای یکسانی را پشت سر نگذاشتهاند. بنابراین اعداد و ارقام به دست آمده را نمیتوان به طور مستقیم مقایسه کرد. در هرصورت “RSC” زمانی که اواخر سال جاری کار خود را آغاز کند به راحتی در میان ۱۰ ابر رایانه برتر جهان قرار خواهد گرفت.