به گزارش تماس نیوز از ساینس دیلی، انتشار گازهای گلخانه ای جهانی طی قرن گذشته با هدایت رشد زیستگاه جنگلی مورد علاقه خفاش ها ، جنوب چین را به کانون کرونا ویروس تبدیل کرده است.
مطالعه جدیدی که امروز در ژورنال Science of the Total Environment منتشر شده است ، اولین شواهدی از مکانیزمی را ارائه می دهد که تغییر آب و هوا می تواند نقش مستقیمی در ظهور SARS-CoV-2 داشته باشد ، ویروسی که باعث همه گیری COVID-19 شده است.
این مطالعه تغییرات گسترده ای را در نوع پوشش گیاهی در استان یوننان جنوب چین و مناطق مجاور میانمار و لائوس طی قرن گذشته نشان داده می دهد. تغییرات آب و هوایی از جمله افزایش دما ، نور خورشید و دی اکسید کربن اتمسفر – که بر رشد گیاهان و درختان تأثیر می گذارد – زیستگاه های طبیعی را از بوته زارهای گرمسیری به دشت های گرمسیری و زمین های جنگلی برگریز تغییر داده است. این یک محیط مناسب برای بسیاری از گونه های خفاش که عمدتا در جنگل ها زندگی می کنند ، ایجاد کرده است.
تعداد کرونا ویروس ها در یک منطقه ارتباط مستقیمی با تعداد گونه های مختلف خفاش موجود دارد. این مطالعه نشان داد که ۴۰ گونه خفاش اضافی در قرن گذشته به استان یوننان در جنوب چین نقل مکان کرده اند و حدود ۱۰۰ نوع کرونا ویروس خفاش را در خود جای داده اند. این “نقطه داغ جهانی” منطقه ای است که داده های ژنتیکی نشان می دهد ممکن است SARS-CoV-2 بوجود آمده باشد.
دکتر رابرت بییر ، محقق در گروه جانورشناسی دانشگاه کمبریج و اولین نویسنده این تحقیق، که اخیراً انجام داده است ، گفت: “تغییرات آب و هوایی در طول قرن گذشته باعث شده است که زیستگاه در استان یوننان در جنوب چین برای گونه های خفاش بیشتر مناسب باشد.”
وی افزود: “درک اینکه چگونه توزیع جهانی گونه های خفاش در نتیجه تغییر آب و هوا تغییر کرده است ، می تواند گام مهمی در بازسازی منشا شیوع COVID-19 باشد.”
محققان برای به دست آوردن نتایج خود ، با استفاده از سوابق آب و هوا، بارش و پوشش ابر ، نقشه ای از پوشش گیاهی جهان را مانند یک قرن پیش ایجاد کردند. سپس آنها از اطلاعات مربوط به نیازهای گیاهی گونه های خفاش جهان برای تهیه توزیع جهانی هر گونه در اوایل دهه ۱۹۰۰ استفاده کردند. مقایسه این توزیع با توزیع های کنونی به آنها اجازه می دهد ببینند که چگونه “غنای گونه ای” خفاش ، تعداد گونه های مختلف ، در طول قرن گذشته به دلیل تغییرات آب و هوایی در سراسر کره زمین تغییر کرده است.
“با تغییر آب و هوا زیستگاهها تغییر یافت ، گونه ها برخی مناطق را ترک کردند و به مناطق دیگر رفته و ویروسهای خود را با خود بردند. این نه تنها مناطقی را که ویروس وجود دارد تغییر داد ، بلکه به احتمال زیاد امکان تعاملات جدید بین حیوانات و ویروس ها را فراهم کرده ، باعث ویروس های مضرتر می شود که می تواند به سرعت منتقل شود یا تکامل یابد. “
جمعیت خفاش های جهان حدود ۳۰۰۰ نوع مختلف ویروس کرونا دارد که هر گونه خفاش به طور متوسط ۲.۷ ویروس کرونا را در خود جای داده است – بیشتر آنها بدون بروز علائم هستند. افزایش تعداد گونه های خفاش در یک منطقه خاص ، ناشی از تغییرات آب و هوایی ، ممکن است احتمال وجود ، انتقال یا تکامل ویروس کرونا برای انسان را افزایش دهد.
بیشتر گونه های کرونا ویروس که توسط خفاش ها حمل می شوند نمی توانند به انسان منتقل شوند. اما گونه های کرونا ویروس که به انسان منتقل شده به احتمال زیاد از خفاش ها منشأ گرفته اند ، از جمله سه موردی که می تواند منجر به مرگ انسان شود: سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS) CoV و سندرم تنفسی حاد شدید (SARS) CoV-1 و CoV-2.
منطقه ای که توسط این مطالعه به عنوان نقطه کانونی برای افزایش آب و هوا و در نتیجه افزایش میزان غنای گونه خفاش شناخته شده است ، همچنین محل زندگی پانگولین ها است که به عنوان میزبان میانی SARS-CoV-2 عمل کرده است. این ویروس احتمالاً از خفاش به این حیوانات رسیده است ، که پس از آن در یک بازار حیات وحش در ووهان – جایی که شیوع اولیه انسان رخ داد – فروخته شده است.
محققان با فراخوانی مطالعات قبلی، سیاست گذاران را ترغیب می کنند نقش تغییرات آب و هوا را در شیوع بیماری های ویروسی تصدیق کنند و به عنوان بخشی از برنامه های بهبود اقتصادی COVID-19 ، به تغییرات آب و هوایی بپردازند.
پروفسور آندره مانیکا در گروه جانورشناسی دانشگاه کمبریج گفت: “همه گیری COVID-19 آسیب های اجتماعی و اقتصادی فوق العاده ای ایجاد کرده است. دولت ها باید از فرصت استفاده کنند و خطرات بهداشتی ناشی از بیماری های عفونی را با اقدامات قاطع برای کاهش تغییرات آب و هوایی کاهش دهند.”
پروفسور کمیلو مورا از دانشگاه هاوایی در مانوآ ، آغازگر این پروژه ، افزود: “این واقعیت که تغییرات آب و هوایی می تواند انتقال عوامل بیماری زای حیات وحش به انسان را تسریع کند ، باید یک زنگ خطر فوری برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای باشد.”
محققان بر لزوم محدود کردن گسترش مناطق شهری ، زمین های کشاورزی و شکارگاه ها به زیستگاه طبیعی برای کاهش تماس بین انسان و حیوانات ناقل بیماری تأکید کردند.
این مطالعه نشان داد که در طول قرن گذشته ، تغییرات آب و هوایی همچنین باعث افزایش تعداد گونه های خفاش در مناطق اطراف آفریقای مرکزی و تکه های پراکنده در آمریکای مرکزی و جنوبی شده است.