اشتباه یا شاهکار؟ تصمیم «۱۰۰میلیارد دلاری» تیم کوک در سال ۲۰۱۴
یک تحلیلگر، پرداخت سود سهام ۱۰۰ میلیارد دلاری اپل در سال ۲۰۱۴ را «بزرگترین اشتباه» تیم کوک میدانست و پیشنهادات جایگزینی که آن زمان ارائه کرد، حالا و با گذشت ۱۰ سال، بسیار هوشمندانه به نظر میرسند. بزرگترین شرکتهای جهان برای رشد باید در مدیریت سرمایههایشان ریسک کنند، و حتی شرکتهای عظیمی مانند آمازون نیز …
یک تحلیلگر، پرداخت سود سهام ۱۰۰ میلیارد دلاری اپل در سال ۲۰۱۴ را «بزرگترین اشتباه» تیم کوک میدانست و پیشنهادات جایگزینی که آن زمان ارائه کرد، حالا و با گذشت ۱۰ سال، بسیار هوشمندانه به نظر میرسند.
بزرگترین شرکتهای جهان برای رشد باید در مدیریت سرمایههایشان ریسک کنند، و حتی شرکتهای عظیمی مانند آمازون نیز به دلیل مدیریت نادرست منابع مالی توسط افراد کلیدی خود، گاهی به آستانه شکست نزدیک شدهاند.
اگرچه اپل نیز محصولات ناامیدکنندهای را عرضه کرده که به سرعت با شکست روبرو شدند، اما با نگاهی به روند رشد این شرکت طی یک دهه گذشته، نمیتوان انتقاد چندانی به این شرکت وارد کرد.
در سال ۲۰۱۴، زمانی که اپل در اوج صنعت فناوری قرار داشت، این شرکت تحت رهبری جدید تیم کوک تصمیم گرفت بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار بهعنوان سود سهام پرداخت کند؛ تصمیمی که بسیاری آن را بزرگترین اشتباه تاریخ این شرکت میدانند.
یکی از افرادی که از این دیدگاه حمایت میکرد، اریک جکسون، نویسنده سابق فوربز است. او در یک مقاله تحلیلی این نظر را مطرح کرد و همچنین چندین پیشنهاد برای استفاده بهتر از این مبلغ ارائه داد که میتوانست اپل را در موقعیت بهتری قرار دهد.
آنچه جکسون احتمالاً در آن زمان متوجه نشد، این است که پیشبینیهای او تا چه اندازه میتوانست اپل را ده سال بعد موفقتر کند. یکی از این پیشبینیها که در زمان خود واضح به نظر میرسید، اکنون بهعنوان یک فرصت بزرگ از دسترفته مطرح میشود.
جکسون پیشنهاد میکند که اگر اپل بهجای پرداخت ۱۰۰ میلیارد دلار بهعنوان سود سهام، این مبلغ را نگه میداشت، اکنون حدود ۲۵۰ میلیارد دلار پول نقد در اختیار داشت – رقمی که بسیار بیشتر از ۱۶۲ میلیارد دلار دارایی فعلی اپل بر اساس جدیدترین گزارشها است.
او پنج راه متفاوت – و مهمتر از همه، سودآورتر – برای استفاده از این پول پیشنهاد میکند. این راهها شامل خرید توییتر و پینترست، سرمایهگذاری در باتریهای بهتر، و تحقیق درباره ویژگیهای جدید و منحصربهفرد برای آیفون است.
با این حال، آنچه بیش از همه برجسته است، پیشنهاد جکسون برای خرید تسلا به قیمت ۴۵ میلیارد دلار است – رقمی که او گزارش میدهد ۵۰ درصد بیشتر از قیمت بسته شدن سهام شرکت خودروهای الکتریکی در روز قبل بوده است.
ده سال بعد، آن ۴۵ میلیارد دلار که در آن زمان قابل توجه به نظر میرسید، اکنون به مبلغ حیرتانگیز ۱.۳۲۸ میلیارد دلار تبدیل شده است – یعنی افزایش ۲۸۵۱ درصدی نسبت قیمت پیشنهادی خرید، تنها در طول یک دهه.
البته تضمینی وجود ندارد که تسلا تحت هدایت اپل به همان میزان رشد میکرد، اما نمیتوان انکار کرد که از دست دادن شرکتی که اکنون هشتمین شرکت ارزشمند جهان است، به نوعی یک اشتباه به نظر میرسد.
البته اپل هم عملکرد چندان بدی نداشته است و همچنان در صدر فهرست ارزشمندترین شرکتهای جهان قرار دارد و حتی خود جکسون هم انتظار نداشت که اپل با نادیده گرفتن پیشنهادهای او، همچنان بتواند چنین رشد چشمگیری داشته باشد.
جکسون در بازتابی از توصیههای قبلی خود برای خرج این مبلغ گفته است: «آنها نمیتوانستند از آن ۱۱۹ میلیارد دلار درآمد زیادی به دست آورند، اما ارزش بازار اپل میتوانست بیشتر از ۷۰۰ میلیارد دلار آن زمان باشد. اگر اپل مالک تسلا، توییتر و پینترست بود؟ این میتوانست به معنای ۵۰ تا ۱۰۰ میلیارد دلار دیگر در ارزش سهام باشد.»
بیش از یک دهه بعد، اپل دارای ارزش بازار ۳.۴۳۲ میلیارد دلاری است که نشاندهنده افزایش ۳۹۰ درصدی نسبت به ارزش آن در سال ۲۰۱۴ است. در واقع تصمیمی که در ابتدا به عنوان یک «اشتباه» در نظر گرفته میشد، با گذشت زمان و مشاهده نتایج بلندمدت آن، بهعنوان یک حرکت هوشمندانه و موفقیتآمیز شناخته شده است.
منبع: uniladtech
واکنش شما چیست؟