ثبت نخستین تصاویر از اسرار خورشید با مأموریت PUNCH ناسا

ناسا با مأموریت جدید خود به نام PUNCH موفق شد نخستین تصاویر از جو بیرونی خورشید و فضای اطراف آن را در منظومه شمسی ثبت کند. به گزارش تک‌ناک، این تصاویر جزئیاتی بی‌سابقه از ساختار بادهای خورشیدی و هاله خورشید را آشکار می‌سازد. چهار ماهواره این مأموریت اکنون به طور کامل فعال شده‌اند و دانشمندان […] نوشته ثبت نخستین تصاویر از اسرار خورشید با مأموریت PUNCH ناسا اولین بار در تک ناک - اخبار تکنولوژی روز جهان و ایران. پدیدار شد.

۰۱ اردیبهشت , ۱۴۰۴ - 19:00
 1
ثبت نخستین تصاویر از اسرار خورشید با مأموریت PUNCH ناسا

ناسا با مأموریت جدید خود به نام PUNCH موفق شد نخستین تصاویر از جو بیرونی خورشید و فضای اطراف آن را در منظومه شمسی ثبت کند.

به گزارش تک‌ناک، این تصاویر جزئیاتی بی‌سابقه از ساختار بادهای خورشیدی و هاله خورشید را آشکار می‌سازد. چهار ماهواره این مأموریت اکنون به طور کامل فعال شده‌اند و دانشمندان در حال کالیبره‌ کردن ابزارهای آنها هستند تا با حذف آلودگی نوری، رشته‌های ظریف باد خورشیدی را ردیابی کنند، که در فضا جاری است. این مراحل اولیه، مسیر را برای نگاهی انقلابی به چگونگی تحول تاج خورشید و انتشار ذرات باردار هموار می‌نماید؛ ذراتی که به شکل‌گیری پدیده‌های موسوم به آب‌وهوای فضایی کمک می‌کنند.

مأموریت PUNCH (Polarimeter to Unify the Corona and Heliosphere) مرحله راه‌اندازی فضاپیماهای خود را با موفقیت پشت سر گذاشته است. هفته گذشته، درهای ابزارهای علمی این فضاپیماها گشوده شد و برای نخستین بار تصاویری از جو بیرونی خورشید و فضای اطراف آن تهیه شد. این تصاویر اولیه، نقطه عطف مهمی در مسیر دستیابی به هدف اصلی این مأموریت به حساب می‌آید، که درک بهتر از چگونگی گسترش و حرکت جو بیرونی خورشید در سراسر منظومه شمسی است.

ابزار Narrow Field Imager (NFI) و یکی از سه دوربین Wide Field Imager (WFI) در ۱۴ آوریل آغاز به ثبت داده کردند و دو روز بعد، دو WFI باقی‌مانده نیز فعال شدند. نخستین تصویر از NFI، میدان پرستاره‌ای را نشان می‌دهد که خورشید در مرکز آن قرار دارد. برای وضوح بیشتر ستارگان زمینه، تصویر با کاهش تأثیر نور زودیاکالی (ناشی از پراکندگی نور خورشید توسط غبار میان‌سیاره‌ای) پردازش شده است.

نخستین تصاویر از اسرار خورشید با مأموریت PUNCH ناسا ثبت شد
نخستین تصویر «اولین نور» که در تاریخ ۱۴ آوریل ۲۰۲۵ توسط دوربین Narrow Field Imager از مأموریت PUNCH ثبت شده است، نشان می‌دهد که این دوربین به‌ درستی فوکوس کرده است، عملکرد مناسبی دارد و قادر است تصاویر میدان عمیق از تاج خورشیدی را در برابر درخشش خیره‌کننده خورشید ثبت کند. این تصویر به‌گونه‌ای فیلتر شده است تا ستارگانی که در پس‌زمینه «تاج F» — که با نام نور منطقه‌البروجی نیز شناخته می‌شود — قابل مشاهده هستند، بهتر نمایان شوند. این تاج نوری بسیار درخشان، خورشید را احاطه کرده است. از آنجا که هنوز ابزار به‌ طور کامل با موقعیت خورشید هم‌تراز نشده است، بازتاب‌های نوری شدیدی از خورشید در سمت راست محل خورشید در تصویر دیده می‌شود.

کالیبراسیون برای آشکارسازی تاج خورشید

دانشمندان در ادامه مرحله راه‌اندازی، ابزارها را برای آشکارسازی جزئیات ظریف‌تر تاج خورشید تنظیم خواهند کرد. این فرایند مستلزم حذف حدود ۹۹ درصد از نور شدید خورشید است تا امکان ردیابی مواد کم‌نور خورشیدی در فضا فراهم شود.

یکی از تصاویر WFI که در ۱۴ آوریل ثبت شده، میدان دید گسترده‌ای را نمایش می‌دهد، که با صورت‌های فلکی مشخص شده است. با پیشرفت مأموریت، تیم PUNCH تصاویر را از نور زمینه و ستارگان پاک‌سازی خواهد کرد تا جریان کم‌نور باد خورشیدی را که به سمت زمین حرکت می‌کند، به وضوح نمایش دهد.

این تصاویر اولیه مأموریت تأیید می‌کنند که دوربین‌های نصب‌شده روی چهار ماهواره PUNCH ناسا کاملاً در فوکوس هستند و طبق طراحی عمل می‌کنند.

مأموریت PUNCH ناسا نخستین تصاویر از اسرار خورشید را ثبت کرد
تصویر نخستین نور ثبت‌شده توسط دوربین Wide Field Imager (WFI) از مأموریت PUNCH در تاریخ ۱۴ آوریل ۲۰۲۵، میدان دید گسترده این دوربین را با استفاده از صورت‌های فلکی شناخته‌شده نمایش می‌دهد و مشخص می‌کند که دوربین به‌درستی فوکوس کرده است، عملکرد مناسبی دارد و قادر به ثبت تصاویر میدان عمیق است. درخشش نرم و پراکنده‌ای که در تصویر دیده می‌شود، همان نور منطقه‌البروجی می‌باشد، که از ذرات ریز غباری تشکیل شده است و به دور خورشید در حال گردش هستند.

کاوش سرچشمه آب‌وهوای فضایی

هدف مأموریت PUNCH ناسا، ثبت مشاهدات جهانی و سه‌بعدی از منظومه شمسی داخلی و تاج خورشید است تا چگونگی تبدیل جرم و انرژی تاج به باد خورشیدی بررسی شود؛ جریانی از ذرات باردار که از خورشید به تمام جهات منتشر می‌شود. همچنین این مأموریت شکل‌گیری و تحول رویدادهایی مانند فوران جرم از تاج خورشید (CME) را بررسی می‌کند؛ رویدادهایی که ممکن است باعث طوفان‌های شدید ذرات پرانرژی شوند و برای فضاپیماها و فضانوردان خطرناک باشند.

تیم کنترل مأموریت در مؤسسه تحقیقات جنوب‌غربی در بولدر، کلرادو، در فاز نخست راه‌اندازی، اطمینان حاصل کرد که هر چهار ماهواره به‌درستی کار می‌کنند و در مدار صحیح و فاصله مناسب نسبت به یکدیگر برای تشکیل صورت فلکی PUNCH قرار گرفته‌اند.

ابزارهایی برای دیدی سه‌بعدی از خورشید

ماهواره‌های PUNCH شامل یک دوربین NFI و سه دوربین WFI هستند. NFI یک کورونوگراف است، که نور شدید خورشید را مسدود می‌کند تا جزئیات بیشتری از تاج خورشید دیده شود. در مقابل، WFIها ابزارهایی هستند که بخش بسیار کم‌نور تاج بیرونی و خود باد خورشیدی را ثبت می‌کنند. پس از رسیدن ماهواره‌ها به آرایش هدف، تصاویر این ابزارها با هم ترکیب می‌شوند تا نمایی گسترده از مسیر حرکت تاج خورشید و باد خورشیدی به سمت زمین به دست آید.

مأموریت PUNCH در پایان مرحله راه‌اندازی، نخستین تصاویر از باد خورشیدی و فوران‌های تاج خورشید را در نور قطبیده ارائه خواهد کرد؛ تصاویری که به دانشمندان امکان خواهد داد اطلاعاتی تازه درباره این پدیده‌ها به‌دست آورند.

نوشته ثبت نخستین تصاویر از اسرار خورشید با مأموریت PUNCH ناسا اولین بار در تک ناک - اخبار تکنولوژی روز جهان و ایران. پدیدار شد.

واکنش شما چیست؟

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow