قمار ۱۷ میلیارد دلاری بنیانگذار سافتبنک بر سر توافق شفاهی با استیو جابز
طی هفته گذشته، مطالب و داستانهای جالب و هیجانانگیزی درباره تاریخچه یا گذشته شرکت اپل منتشر شده که توجه مخاطبان را به خود جلب کرده است. یکی از این داستانها مربوط به ماجرای بنیانگذار سافتبنک، ماسایوشی سان (Masayoshi Son)، است که با یک توافق نانوشته با استیو جابز، روی مبلغی نزدیک به ۱۷ میلیارد دلار …
طی هفته گذشته، مطالب و داستانهای جالب و هیجانانگیزی درباره تاریخچه یا گذشته شرکت اپل منتشر شده که توجه مخاطبان را به خود جلب کرده است. یکی از این داستانها مربوط به ماجرای بنیانگذار سافتبنک، ماسایوشی سان (Masayoshi Son)، است که با یک توافق نانوشته با استیو جابز، روی مبلغی نزدیک به ۱۷ میلیارد دلار قمار کرد.
ماسا، کارآفرین ژاپنی که به طور کلی با این نام شناخته میشود، رکورد جالبی دارد: او برای سه روز ثروتمندترین فرد جهان بود. او دو سال پیش از معرفی آیفون، متوجه شد که اپل در حال کار روی یک تلفن همراه است.
ماسا، اگرچه در ایالات متحده نام چندان شناختهشدهای نیست، اما در آستانه ترکیدن حباب داتکام در اوایل قرن بیستویکم، برای مدت کوتاهی عنوان ثروتمندترین مرد جهان را به دست آورد.
پس از آنکه ماسا بخش قابلتوجهی از ثروت خود را به دلیل سقوط بازار داتکام از دست داد، معرفی و عرضه آیفون نقشی اساسی در بازگشت مالی او داشت. قرارداد انحصاری او با اپل برای عرضه آیفون در ژاپن، نه تنها به تقویت جایگاه سافتبانک در بازار ارتباطات کمک کرد، بلکه باعث شد این سرمایهگذاری به یک موفقیت بزرگ اقتصادی برای او تبدیل شود. امروزه، او بزرگترین سرمایهگذار جهان است و طی ۲۰ سال گذشته معاملاتی به ارزش یک تریلیون دلار انجام داده است.
مجله وایرد بخشی از یک بیوگرافی جدید ماسا را منتشر کرده است. در این بیوگرافی، لحظهای شرح داده شده که او متوجه شد اپل در حال کار روی یک تلفن همراه است و شرطبندی بزرگی را بر اساس یک توافق شفاهی با استیو جابز انجام داد.
این داستان توسط نویسنده لیونل باربر روایت شده است:
در بازدیدی از کالیفرنیا در تابستان ۲۰۰۵، ماسا طراحی خودش از یک آیپاد مجهز به موبایل را به استیو جابز نشان داد. این دستگاه دارای صفحهنمایش بزرگی بود و از سیستمعامل اپل استفاده میکرد. ماسا پیشبینی کرد که این دستگاه قادر خواهد بود دادهها و تصاویر را پردازش کند. استیو جابز این ایده را دستکم گرفت، اما با وجود اینکه نمیخواست اطلاعاتی درباره آیفون ارائه دهد، بهطور ناخواسته یا غیرمستقیم سرنخهایی درباره این محصول داد.
جابز: «ماسا، طرح چرندت را به من نده. من خودم یک طرح دارم.»
ماسا: «خب، لازم نیست این کاغذ بیارزشم را بهت بدهم، اما وقتی محصولت آماده شد، آن را برای ژاپن به من بده (اشاره به حقوق انحصاری عرضه آن در کشور ژاپن به شرکت او (سافتبانک).»
جابز از ارائه جزئیات بیشتر خودداری کرد، اما ماسا جرقهای از لبخند را روی چهره جابز دید. پس از اصرار بیشتر، ماسا موفق شد یک ملاقات دیگر در خانه جابز در پالو آلتو ترتیب دهد. در آن دیدار، ماسا ادعا میکند که جابز به طور اصولی موافقت کرد که حقوق انحصاری عرضه آیفون در ژاپن را به سافتبانک بدهد. جابز گفت: «خب، ماسا، تو دیوانهای. ما هنوز با کسی صحبت نکردهایم، اما تو اولین کسی هستی که پیش من آمدی. آن را به تو میدهم.»
کلام استیو برای ماسا کافی بود، و او شرکتش، سافتبانک، را وادار کرد تا اپراتور Vodafone Japan را به مبلغ ۱۷ میلیارد دلار بخرد. این خرید به سافتبانک یک تجارت مصرفکننده (ارائه خدمات، مستقیما به مصرف کننده) داد که با کسب حقوق انحصاری آیفون ۳G در ژاپن، بسیار ارزشمندتر شد. در نهایت، این قرارداد انجام شد و شرطبندی بزرگ ماسا به ثمر نشست.
ماسا به بیان داستانهای هیجانانگیز و گاهی اغراقآمیز معروف است، اما در مورد این ماجرا، شواهد و واقعیتها نشان میدهند که بخش عمدهای از گفتههای او درست است و با واقعیت همخوانی دارد. قدردانی جابز از دیدگاه و شجاعت ماسا احتمالاً نقشی مهم در این توافق داشته است.
منبع: 9to5mac
واکنش شما چیست؟